Nieuws

Team Wizards 1 wint de regiofinale Stedendriehoek FIRST® LEGO® League

Op zaterdag 15 december verwelkomde Hogeschool Saxion in Deventer 23 FIRST® LEGO® League teams voor de Regiofinale Stedendriehoek. Ruim 200 scholieren tussen 9 en 14 jaar oud van scholen uit de Stedendriehoek gingen met elkaar de challenge aan. De Wizard deed mee met 2 teams: Wizards 1 en Wizards 2 uit plusklas 8ab en plusklas 8cd. Het thema van de challenge is dit jaar ‘Into Orbit’. Veel ouders (maar ook opa’s en oma’s) kwamen mee om de teams aan te moedigen! Het werd een fantastische dag!


Door: Haitske Dantuma

 

Team Wizards 1 wint de regiofinale Stedendriehoek FIRST® LEGO® LeagueDe afgelopen maanden werkten de leerlingen, onder schooltijd en ’s avonds, samen met hun coach, meester Gerard en enkele ouders aan een aantal opdrachten rondom een zelfgekozen vraagstuk binnen het thema ‘Into Orbit’: op welke manieren kun je langere tijd gelukkig en gezond blijven in een ruimtevaartuig of op een andere planeet?  Met de opdrachten onderzochten de leerlingen de maatschappelijke rol van techniek en technologie. Hierin vormden (robot)techniek, teamwork en oplossend vermogen de rode draad. Team Wizards 1 onderzocht de oogziekte, berucht bij astronauten: “Visual impairment due to intracranial pressure”. Bij deze ziekte gaat een teveel aan hersenvloeistof druk uitoefenen op het netvlies aan de achterzijde van het oog. De jury was zeer  onder de indruk van dit onderzoek en vooral de wijze waarop het team specialisten heeft geraadpleegd en hun onderzoek heeft gedeeld met derden (zoals diverse bovenbouwgroepen). Mede door dit onderzoek heeft team Wizards 1 de Champions Award gewonnen, waardoor zij deel mogen nemen aan de Benelux finale.
Team Wizards 2 onderzocht het verschijnsel “Heimwee in de ruimte”. Op de finaledag presenteerde elk team hun probleem en de bedachte, innovatieve, oplossing aan de jury.
 
Ook de werking van hun zelfgebouwde LEGO-robot moest d.m.v. een technische presentatie bij de jury uiteengezet worden. Daarnaast kreeg ieder team punten voor de samenwerking tijdens het hele traject en op de finaledag zelf. Dit vormt het onderdeel “Core Values”, waar team Wizards 2 een Award mee gewonnen heeft.
 
Uitdaging en creativiteit De FIRST® LEGO® League daagt leerlingen uit om te denken als wetenschappers en technici. Elk team ontwierp, programmeerde en bouwde een volledig zelfstandige robot. De robots zijn gebouwd met speciale pakketten technisch LEGO en bijbehorende LEGO MINDSTORMS software. Met deze robot proberen zij verschillende missies uit te voeren op grote legotafels tijdens de finaledag. Team Wizards 1 en Wizards 2 maakten gebruik van een gezamenlijk geprogrammeerde robot.
 
Benelux finale Het winnende team Wizards 1 van de regiofinale Stedendriehoek en de winnaar van de regiofinale Oost-Nederland gaan door naar de Benelux finale in Eindhoven, die plaatsvindt op 16 februari 2019. De winnaar van de Benelux finale mag naar het World Wide First LEGO League Festival in de Amerikaanse stad St. Louis. 
 
LEGO League regionaal en wereldwijd Het doel van de First Lego League is om kinderen al op jonge leeftijd bewust te laten worden van de mogelijkheden van techniek. Hiermee willen zij aansluiten bij de groeiende regionale vraag naar geschoolde technici.
Team Wizards 1: Lucia, Milou, Daan, Göktug, Nika, Béli, Lauri, Tijmen, Zoë, Amy, Menno, Senna en Ivey 
 
Team Wizards 2: Sanne, Luan, Malou, Emma, Ece, Lucas, Tristan, Jesse, Maud, Felix Ye, Robin en Thije 
GEFELICITEERD MET JULLIE AWARDS. SUPER!  
 
Een mooie foto- en filmreportage op YouTube:  https://youtu.be/PyxOrqZKOCA